مارچوبه چیست و درباره عوارض و خواص مارچوبه چه میدانید ؟
مارچوبه چیست ؟
مارچوبه ( Asparagus ) گیاهی علفی ، چند ساله و دو پایه از خانواده نیلوفرها می باشد و در رنگ های سبز ، سفید و بنفش موحود است . این گیاه به دلیل خواص فوق العاده ای که دارد بسیار محبوب است . مارچوبه یک سبزی خوراکی است که به طور خام یا پخته استفاده می شود . مارچوبه چیست و درباره عوارض و خواص مارچوبه چه میدانید ؟
مارچوبه منبع غنی از ویتامین ها ، پروتئین ها و مواد معدنی می باشد . این ماده به دلیل نداشتن کلسترول ، کالری و سدیم بسیار پایینی دارد . علاوه بر این سرشار از فیبر می باشد که برای بدن ضروری است . پایان نامه
ویتامین های مارچوبه
- ویتامین A
- ویتامین C
- ویتامین K ( فیلوکوئینتون)
- ویتامین E ( آلفا توکوفرول )
- ویتامین B1 ( تیامین )
- ویتامین B2 ( ریبو فلاوین )
- ویتامین B3 ( نیاسین )
- ویتامین B5 ( پانتووتنیک اسید )
- ویتامین B6
- ویتامین B9 ( فولات یا اسید فولیک )
- ویتامین B12
مواد معدنی مارچوبه
- کلسیم
- آهن
- فسفر
- روی
- منیزیم
- منگنز
- پتاسیم
- سلنیوم
فواید و خواص مارچوبه
مارچوبه به دلیل داشتن مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها ، ویتامین ها و مواد معدنی خواص و فواید بسیاری دارد . در ادامه به بررسی فواید مارچوبه ( Asparagus Benefits ) می پردازیم .
حفظ سطح هموسیستئین
مارچوبه سرشار از ویتامین های B می باشد که سبب حفظ سطح هموسیستئین سالم می شود . افزایش هموسیستئین خطر ابتلا به بیماری های قلبی را زیاد می کند . هموسیستئین ، در اثر تجزیه آمینواسبد در خون تولید می شود . ویتامین های گروه B ، به خصوص B9 ، B6 و B12 در تبدیل هموسیستئین به سیستین نقش مهمی دارد .
دوران بارداری
مارچوبه به دلیل مقادیر بالای اسید فولیک ( ویتامین B9 ) خطر ابتلا به نقص های مادرزادی در دوران بارداری را کاهش می دهد . همچنین با اثر دیورتیک ، منجر به حفط آب در بافت های بدن می شود . البته از مصرف بیش از حد آن پرهیز کنید و برای استفاده در دوران بارداری حتما با متخصص مشورت کنید .
بهبود باروری
ریشه مارچوبه در طب آیووردیک مورد استفاده قرار می گیرد که به شاتاوری معروف است . مارچوبه برای درمان اختلالات جنسی و تنظیم هورمون ها در مردان و زنان مورد استفاده قرار می گیرد . در مردان با افزایش تعداد اسپرم ها و حرکت آن ها سبب افزایش میل جنسی می شود . طبق تحقیقات انجام شده توسط محققان ثابت شده است که مارچوبه در سندرم یائسگی و کم خونی نقش بسزایی دارد . هم چنین سبب افزایش کیفیت و کمیت شیر مادران می شود و اشتهای آنان را زیاد می کند .
بهبود روند گوارش
پروبیوتیک بیشتر در منابع غذايی گیاهی وجود دارد . این ماده در دستگاه گوارش تجزیه نمی شود و برای باکتری های روده همچون لاکنوباسیلوس و بیفیدوباکتر ، غذای مورد نیاز را فراهم می کند . این باکتری ها سبب تجزیه آسان مواد در دستگاه گوارش می شود و خطر ابتلا بیماری های روده ای از جمله سرطان روده و بیماری های التهابی را کاهش می دهد . یکی از پروبیوتیک های مهم اینولین می باشد که مارچوبه حاوی اینولین است .
درمان درد مفاصل
از بیماری هایی که سبب التهاب و درد مفاصل می شود آرتریت روماتوئید می باشد . طبق تحقیقات صورت گرفته توسط انجمن پزشکی اسپانیا ، مصرف فولات مانند Asparagus که خاصیت ضد التهابی دارد ، التهاب و درد مفاصل را تسکین می دهد و درمان می کند .
کنترل دیابت با مارچوبه
مارچوبه به دلیل خاصیت ضد التهابی به درمان بیماری هایی چون دیابت نوع دو کمک می کند . کرومیوم موجود در مارچوبه در تنظیم سطح قند خون نقش مهمی دارد . این ماده ترشح انسولین را بهبود می بخشد و اثر ضد دیابتی ايجاد می کند .
ضد سرطان
از آنتی اکسیدان های موجود در مارچوبه می توان به ویتامین C ، ویتامین E ، بتاکاروتن ، منیزیم ، روی و سلنیوم اشاره کرد . هم چنین به دلیل دارا بودن گلوتاتیون ، نسبت به سایر سبزیجات آنتی اکسیدان های بیشتری دارد . بالا بودن مقدار آنتی اکسیدان در مارچوبه سبب از بین بردن رادیکال های آزاد می شود . علاوه بر این مواد شيميایی فعال در مارچوبه التهاب را کاهش داده ، درنتیجه فعاليت متابولیکی سلول های سرطانی را تغيير می دهد .
بهبود لوسمی
لوسمی نوعی سرطان خون می باشد که مغز استخوان را درگير می کند و باعث می شود گلبول های سفید خون به طور طبیعی تولید نشود . در این بیماری ، گلبول های سفید خون که دچار اختلال هستند ، اسیدآمینه آسپاراژین را از سلول ها دیگر و پروتئین های خون جذب می کنند . برای درمان این بیماری ، به فرد آنزیم آسپاراژیناز که تجزیه کننده آسپاراژین است تزریق می شود . مارچوبه حاوی مقادیر بالای آنزیم آسپاراژیناز و اسیدآمینه آسپاراژین می باشد . در نتیجه یکی از بهترین موارد برای درمان لوسمی مارچوبه است .
مراقبت از چشم ها
Asparagus سرشار از ویتامین A می باشد که این ویتامین برای سلامت چشم ها ضروری است . آنتی اکسیدان های موجود در این گیاه ، از شبکیه چشم در برابر رادیکال های آزاد اکسیژن دفاع می کند . همچنین آمینو اسیدهای مارچوبه ، خطر بیماری های چشم از جمله آب مروارید را کاهش می دهد .
درمان بیماری های التهابی
Asparagus با خاصیت ضد التهابی در بیماری های خود ایمنی بسیار تاثیرگذار است . مواد ضد التهابی موجود در مارچوبه عبارتند از :
- ایزورامنتین
- ساپونین
- پروتودیوسین
- ایزورامنتین
- کامفرول
- فلاوونوئیدهای کوئرستین
- روتین : با کاهش ویسکوزیته از سفت شدن رگ ها جلوگیری می کند . همچنین فشار خون و کلسترول را کاهش می دهد .
- سارساساپوژنین : سارساساپوژنین در مارچوبه یکی از بهترین گزینه ها برای بهبود بیماری ALS می باشد . ALS نوعی بیماری عصبی و خود ایمن می باشد که در آن سیستم ایمنی ، نورون های عصبی را بیگانه دانسته و علیه آن واکنش های التهابی نشان می دهد . مارچوبه چیست و درباره عوارض و خواص مارچوبه چه میدانید ؟
کاهش خطر بیماری های عصبی
مارچوبه به دلیل داشتن فیتواستروژن ، خطر بیماری های مخرب عصبی مانند آلزایمر ، هانتینگتون و پارکینسون را کاهش می دهد .
درمان سل
این گیاه برای درمان بیماری سل و برونشیت استفاده می شود . مارچوبه سبب بهبود عملکرد بافت های ریه شده و در درمان عفونت های قارچی نقش موثری دارد .
درمان عفونت های مجاری ادرار
مارچوبه حجم ادرار را افزایش می دهد و سبب دفع مواد زاید و سموم از بدن می شود . هم چنین به دلیل حضور آنتی اکسیدان ها و ویتامین های C و E خاصیت ضد سنگ کلیوی دارد که به درمان عفونت های مجاری ادراری کمک می کند .
افزایش تولید کلاژن
کلاژن یک اسید آمینه ضروری در بدن می باشد . این ماده در استخوان ها ، مفاصل ، تاندون ها ، رباط ها ، ناخن ها ، رگ های خونی و دندان ها وجود داشته و در حفظ سلامت آن ها نقش مهمی دارد . مصرف مارچوبِه به طور مرتب به افزایش تولید کلاژن در بدن ما کمک می کند . هم چنین الاستیسیته پوست را تامین کرده و چین و چروک پوست را رفع می کند .
جوان ماندن و کاهش روند پیری
تحقیقات انجام شده نشان می دهد مصرف منظم Asparagus به دلیل داشتن ویتامین های C و E و آنتی اکسیدان ها ، سبب شفافیت و درخشندگی پوست می شود . آنتی اکسیدان های موجود در مارچوبه با رادیکال های آزاد بدن مبارزه کرده و سلول های پوست را از آسیب اکسیداتیو محافظت می کند .
فواید مارچوبه برای پوست عبارتند از :
- مرطوب نگه داشتن پوست
- رفع چین و چروک
- از بین بردن آکنه و جای جوش
- رفع خطوط ریز صورت
- کاهش خطر سرطان پوست
سلامت مو
مصرف منطم مارچوبِه برای سلامت پوست مفید می باشد . فواید آن برای مو عبارتند از :
- افزایش فوق العاده رشد مو
- درخشندگی موها
- کاهش ریزش مو
- درمان آکنه پوست سر
مارچوبه در آشپزی
مارچوبِه به دلیل خواص فراوان و طعم فوق العاده ای که دارد طرفداران بسیاری پیدا کرده است . این گیاه به صورت خام ، کباب شده و گریل شده خورده می شود . هم چنین در سالاد و سوپ از آن استفاده می کنند .
سایر فواید مارچوبه عبارتند از :
- درمان صرع
- درمان سوء هاضمه
- ضد افسردگی
- افزایش حافظه
- آرامش بخش
- افزایش رشد مو
موارد منع مصرف مارچوبه
مارچوبه سرشار از پورین می باشد . در نتیجه کسانی که اختلالات مرتبط با پورین دارند مثل تجمع اوریک اسید باید از مصرف مارچوبه پرهیز کنند . از اختلالات مرتبط با پورین می توان به نقرس و سنگ های کلیه اوراتی اشاره کرد . همچنین مارچوبه برای افرادی که دچار اِدم و تورم هستند مناسب و ایمن نمی باشد .
تداخل مارچوبه با دارو ها
دارو های فشار خون
مارچوبه در تنظیم سطح فشار خون نقش مثبتی دارد و فشار خون بالا را کاهش می دهد . در نتیجه در صورت استفاده از داروهای فشار خون در مصرف مارچوبه محتاط باشید .
دارو های دیورتیک
دارو های دیورتیک سبب افزایش ادرار می شود . مارچوبه نیز حجم ادرار را زیاد می کند . مصرف همزمان این دو دارو عوارض جبران ناپذیزی به دنبال خواهد داشت .
عوارض مارچوبه
افزایش خارج شدن گاز از بدن
مارچوبِه حاوی یک نوع کربوهیدرات به نام raffinose می باشد . این قند برای هضم شدن نیاز به تخمیر دارد . تجزیه این کربوهیدرات معمولا سبب تولید گاز شده و از بدن خارج می شود .
آلرژی و حساسیت
این گیاه ممکن است برای شما حساسیت ایجاد کنید .
- سردرد
- سرگیجه
- تهوع
- سرفه خشک
- آبریزش و گرفتگی بینی
- خارش و تحریک گلو
- خارش و قرمزی و تورم چشم
- کهیر
- قرمزی و خارش پوست
- سختی در تنفس
کاهش میزان آب بدن
مارچوبه ادرار آور است و سبب کم آبی بدن می شود .
یبوست
مارچوبِه حاوی فیبر می باشد . در صورت مصرف بیش از حد آن ، فیبر رطوبت را از بین می برد . در نتیجه سبب سفت شدن مدفوع می شود .
مارچوبه در ایران
این گیاه در تبریز ، خوی ، سگز آباد ( قزوین ) ، اراک ، کرمانشاه و مارلو ( فارس ) کشت می شود . هم چنین در روستای رباط در استان کرمان و روستای رز در استان زنجان به صورت خود رو رشد می کند .